Anda JuTaWan ShaKLee.....amin

Google+ Followers

Sabtu, 27 September 2014

Susu kurang semasa berpantang ? Ketahui punca dan penyebabnya


Susu Badan Ciput je...

Masa Eja lahirkan anak sulung, Mohammad Iman Iqbal susu badan Eja kurang. Hari yang ke-6 pon ciput je. Tapi alhamdulillah selepas kita amalkan pemakanan dan minum air kosong secara kosisten susu banyak semakin meriah. Berkat doa dan zikir sentiasa dibibir. Rezeki susu untuk anak melimpah ruah.  Di sini Eja nak share kenapa dan bagaimana terjadinya susu kurang semasa berpantang.

Kenapa Susu Badan Kurang?

Sebelum kita melalui alam penyusuan buat kali pertama (anak pertama) adakah kita telah cari ilmu dan info tentang susu badan sebanyaknya. Tidakkan! betul tak.
Macam pengalaman Eja, pada permulaan hinggalah ke proses kelahiran, info berkaitan susu badan Eja tidak tahu pon. Apa-apa tentang susu badan. Rugi sangat-sangat rasanye. Eja lebih banyak cari info berkaitan persediaan, kelengkapan baby, ubat ketika pantang tapi bab susu badan tak tau langsung.
Sebab utama yang Eja kenal pasti adalah Kurang Pengetahuan Penyusuan.
Tahukah anda selepas proses kelahiran atau paling lambat 2-3 hari dalam minggu pertama berpantang, susu ibu terbahagikan kepada 3 jenis (Kolostrum, foremilk dab hindmilk) dan setiapnya ada peranan dan khasiat yang tersendiri penting untuk bayi. Kolostrum adalah satu bentuk susu yang terhasil dari kalenjar mamari pada penghujung kehamilan. Kolostrum manusi . a sangat tebal, melekit dan kekuningan. Kepekatan ini menunjukkan tingginya nutrien dan antibodi walaupon dalam kuantiti sedikit. Selepas kolostrum keluar ibu-ibu perlu meransang pengeluaran susu dengan kerap iaitu kerap menyusukan bayi. Susukan bayi sekurang-kurangnya 1 hingga 2 jam sekali mengikut kemahuan bayi anda. 

Kekurangan Minum Air. Mitos semasa berpantang tidak boleh minum air dengan banyak. kegagalan itu mengundang susu jadi sedikit kerana ibu kurang minum air. Pengambilan air masak dalam kuantiti 2-3 liter perlu dalam sehari. Minum air masak kene ada caranya sayang. Minum air dalam kuantiti sikit-sikit tetapi kerap. Contoh minum air setengah jam sedikit (2 teguk). Setengah jam kemudian minum lagi. Dan seterusnnya. Dilarang minum banyak sekaligus, ibu-ibu mudah terkencing dan kekerapan kencing itu menyebabkan luka bersalin lambat. 

Cara menyusu bayi salah. Cara lekapan atau posisi penyususan tidak tepat menyebabkan bayi kurang menyusu kerana susah nak menyusu. Kesukaran itu bayi tidak dapat menghisap dengan baik dan ransangan penghasilan susu merudum. Ada juga disebabkan lain. Iaitu puting luka dan merekah. Sekiranya puting merasa pedih ada petua dulu-dulu menyapukan susu pada sekitar yang puting yang sakit. Insyaallah cepat luka itu tertutup.

Makanan yang kurang berzat. Para ibu-ibu perlu megambil makanan yang berkhasiat dan kaya dengan nutrisi. Eja share makanan yang menambahkan dan memekatkan susu. 

http://beautifulmamaja.blogspot.com/2014/09/resepi-makanan-ibu-berpantang.html


Selain itu, cadangan untuk tambahkan susu badan ialah ESP




Resepi ESP

Saya akan kongsikan dengan pembaca resepi2 kegemaran saya dengan ESP bila di minum di rumah :)

1. ESP + Milo + Mealshake (boleh juga tanpa mealshake)
-1 sudu ESP
-2 sudu milo
-1 sudu mealshake
Goncangkan dalam shaker, boleh diminum suam, lagi best letak ketul ais! 


 2. ESP + Mealshake + Performance Drink
-1 sudu besar ESP
-1 sudu besar mealshake
-1 sudu besar/kecil performance dhkan buah-buahan kegemeran dipotong dalam bentuk cube dan tambahkan ketul ais..menyelerakan!minum sejuk2 memang menyegarkan!

3. ESP + TWISTER OREN
-3/4 gelas twister Oren
-1 sudu besar ESP
-1/4 gelas air kosong
Shake dalam shaker, simpan peti ais, minum sejuk2.. INI memang confirm minuman kegemaran ramai!! sebab rasanya sangat sedap..minum dengan oren sunquick pun sedap :)Minuman yang sangat best waktu hari panas :)

4. ESP + Fresh Milk (inipun best!)

5. ESP + Fresh Milk + kurma (kurma tu rendamkan dulu dan boleh potong saja kecil2 mahupun blend)

6. ESP + Ribena (ini juga kesukaan saya!)

7. ESP + Nesvita 3 in 1

8. ESP + Susu Anmum

9. ESP + campuran buah-buahan dan blend (boleh pilih buah kegemaran anda)

10. ESP + Horlicks

11. ESP + sirap bandung

12. ESP + coklat koko + oat

13. ESP + fresh milk + 1 sudu madu + 1 sudu oat

14. ESP + Milo/coklat/ + susu HL

15. ESP + kurma + oat + susu tepung + madu + air

16. ESP + kurma + kismis + badam + fresh milk (boleh buat milk booster juga ni)

17. ESP + kurma + nestum + mealshake + susu tepung

18. ESP + kurma + badam + avocado (sangat sedap minum sejukkkk)

19. ESP + Nestle Bliss (minum sejuk2)

20. ESP + Air suam (ini resepi saya nak cepat dan tiada langsung tambahan gula = SIHAT :) )

Wah, ada 20 resepi cara bancuhan ESP, boleh dipelbagaikan lagi dengan bermacam2 cara, ikut kreativiti anda sendiri.

Pengedar SHAKLEE COD : 
Putrajaya, Cyberjaya, Dengkil, Sungai Merab, dan Bangi.

Pertanyaan, Konsultasi dan Pesanan boleh hubungi saya di:
Normaliza Md. zain @ Eja Meliza
♥Shaklee Independent Distributor (ID No. 1117266)
♥ Pm/whatsApp: 017-6569 125 
♥ Fb : www.facebook.com/beautifulmamaja atau ejameliza@gmail.com
Anda akan diguide secara betul dari
Shaklee Independent Distributor Normaliza Md. Zain @ Eja Meliza.
Termasuklah cara makan yang betul,tips dan consultation 100%
sepanjang pengambilan vitamin Shaklee.
____________________________________________
**Semoga panduan ini dapat memberikan gambaran tentang kepentingan menjaga kesihatan dan mencegah sebelum terlambat.

P/S : tengah mencari SUPPLEMENT baik untuk badan. 
What's ur OPINION?

Catat Ulasan

Popular Posts