- ikan bilis + cili merah ditumbuk dan digaul dengan nasi panas
- ikan bilis + halia (dipotong halus) + lada hitam (ditumbuk) + kunyit (dipotong halus) disangai atas kuali sampai kering
KERABU PEGAGA
1. Tumbuk (ikan bilis + lada hitam + cili merah) + bawang merah (dihiris) + garam + pegaga (dihiris) gaul kan kesemuanya (jika suka tambah sedikit kerisik)
SOS LADA HITAM
Sos ini untuk digaul dengan nasi panas atau ditabur diatas ikan goreng/kukus.
Blender kering :-
- lada hitam + kunyit hidup + garam + bawang putih + sedikit gula
IKAN TENGGIRI MASAK HALIA
1. Tumis dengan sedikit minyak :-
- 2 ulas bawang merah ditumbuk
- 6 ulas bawang putih dihiris
- seketul kunyit dihiris memanjang
- seketul halia dihiris memanjang
2. Masukkan sedikit air hingga mendidih dan masukkan 2 ketul ikan tenggiri.
(Boleh digantikan dengan ikan lain yang boleh diambil ketika berpantang)
SAWI TUMIS AIR
1. Tumis dengan sedikit minyak :-
- Kiub ikan bilis @ ikan bilis
- 3 ulas bawang putih & 2 ulas bawang merah ditumbuk
2. Masukkan sedikit air hingga mendidih dan masukkan sawi yang telah dipotong.
(Boleh menggantikan sawi dengan lobak putih atau sayur sayur lain yang boleh diambil ketika berpantang)
KUCAI GORENG KICAP
1. Tumis dengan sedikit minyak :-
- Kiub ikan bilis @ ikan bilis
- 3 ulas bawang putih & 2 ulas bawang merah ditumbuk
2. Masukkan kucai dan kicap. (Boleh digantikan dengan sayur lain yang boleh diambil ketika berpantang)
KARI IKAN HARUAN
1. Tumis dengan sedikit minyak :-
- 1 tangkai daun kari
- Bawang besar
- 4 camca serbuk kari ikan (digaul dengan sedikit air dulu)
2. Sampai keluar minyak masukkan
- Air asam semangkuk
- Ikan haruan
RESEPI MINUMAN IBU BERPANTANG
AIR HALIA
utk 3 hari pertama berpantang. Jangan minum banyak.
- Air + ( (Halia + Bawang putih + Lada hitam) yang diketuk)
AIR SUSU ALMOND
1. Blender semuanya dan minum setiap pagi. Bagus untuk membanyakkan air susu ibu.
- 1 gelas Susu Segar
- 1 biji Kurma
- 21 biji Kismis
- 7 biji Badam
PATI AIR HALIA
1. Rebus semua bahan sehingga menjadi 1 liter air sahaja supaya menjadi pati:-
- 2.5 liter air
- Halia besar tapak tangan
- Gula Kabung
- 2 bj Bunga Cengkih
- Sehelai daun pandan
2. Tuang sedikit pati dan campurkan dengan air untuk diminum.
AIR KUNYIT
(minum selama tiga hari sahaja)- Kunyit hidup diparut ambil airnya dan direbus sampai mendidih
- Masukkan air asam jawa
- Masukkan gula secukup rasa
PATI HALIA KURMA
1. Kisar dan didihkan kemudian perlahankan api (renehkan) selama 3 jam. Tapis kemudian bule dijadikan pati untuk diminum dengan mencampurkan air.
- 200gm Halia
- 20 biji Kurma
- 750ml Air
AIR MANJAKANI
1.Didihkan kemudian perlahankan api (renehkan) selama 15minit. Tapis kemudian bule dijadikan pati untuk diminum dengan mencampurkan air.
- 5biji Manjakani
- 500ml Air
- 2cm Halia
- 2cm Kunyit
- 2kpg Asam keping
AIR PEGAGA
1. Rebus semua bahan menjadi 3 cawan air.
- 2 ikat Pegaga
- 5 cwn Air
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan :
Catat Ulasan